Таверни в Керамоти

Още с пристигането си в Керамоти, човек попада на малко кръгово движение около площад с огромни палми. Разположени срещу кея на рибарско пристанище, от дясната страна на улицата, се появяват и първите таверни. Ще Ви направи впечатление винаги пълният ресторант на старомодния хотел „Хастеро” – хората винаги ходят там, където храната е вкусна и питателна.

Таласино

таверна Таласино

Доста популярна напоследък е таверна „Таласино” (в превод – морски дар), разположена на самия кей на рибарското пристанище. Тя е известна и като „Пандели” по името на нейния собственик. Бил съм там няколко пъти, но щом визитите ми не са продължили, значи таверната не се отлича с нищо особено. Факт е, че цените са ниски, а обслужването добро – най-вече благодарение на шефа на сервитьорския екип – чевръстият българин Иво, но иначе все едно и също – пържена риба, калмари, октопод – вкусно, но нищо специално и отличаващо се. Точно срещу таверната се намира фурната на Керамоти – чудесно място,където всеки ден между 8 и 14 часа човек може да си купи разкошен хляб и разнообразни закуски.

Сто адерфос

таверна Сто адерфос

Оттук наляво започва улицата край кея, по която обичат да се разхождат, както местните жители, така и чуждестранните туристи. От лявата й страна са разположени разнообразни малки кафенета, магазинчета, сладкарници, снекбарове и дори интернет кафе. Няколко метра по-нагоре, след пристана на ферибота за Тасос, може да откриете следващата истинска таверна – „Сто адерфос” (в превод – при братята). Веднага ще бъдете посрещнати от вечно усмихнатия и чаровен Йорго. За реда в кухнята и приготвянето на вкусните ястия пък се грижи неговият брат – Танаси (Саки). В Керамоти „Сто адерфос” е известна като „българската кръчма”, защото съпругата на Танаси – Ваня – е българка от Петрич. Тя е и причината менюта специално да са преведени на български, както и половината персонал да се състои от нашенци. Ето защо не е чудно, че повечето българи дошли на почивка в Керамоти, и особено големите групи пристигащи с автобуси, обичат да похапват там – Ваня просто е наложила монопол на пазара в този сектор.

Таверната е посещавана и от доста германци – главно възрастни двойки, които обичат да похапват, но само на добра цена. Хубавото е, че освен традиционните риба, октоподи и калмари, може да се опитат и вкусни готвени ястия като мусака (но гръцка, с патладжани), гемиста (представлява пълнен домат или камба с кайма и ориз), папуцаки (патладжан с кайма и кашкавал) и други. Това, което обезателно трябва да се опита са пържените тиквички и патладжани – нарязани на тънко и хрупкави като чипс – те са изключително вкусни.

Гларос

таверна Гларос

Продължавайки нагоре, по лъкатушещата край кея улица се намира таверна „Гларос” – с изцяло рибно меню и умели готвачи. Сред специалитетите на заведението се нареждат панирана риба и калмари, а лятната тераса е разположена до самия бряг – човек има чувството, че ако се протегне ще може да усети съприкосновението с морето. Младият собственик Яни сам се грижи за комфорта и доброто настроение на гостите, предразполагайки ги към повторно посещение.

Акрополис

таверна Акрополис

В западния край на полуострова, от дясната страна на улицата успоредна на плажа (малко преди „Коко бийч”) е разположено очарователното малко хотелче „ Акрополис”, по-известно с името на своя собственик – Агапиос. Точно под колоните е разположена едноименната таверна - предпочитано място от многобройните гости на Керамоти. Белокосият внушителен грък Агапиос е бил главен готвач в Германия цели 27 години преди да се завърне в Керамоти и да стартира свои собствен бизнес. Кухнята му наистина е впечатляваща – предимно скара и салати, но направени с внимание и любов. „Всяка чиния трябва да излиза с мерак, сякаш е единствена“, обича често да казва Агапиос. 66-годишният грък плува всеки ден в морето - без изключение. Обича българите като гости в таверната, защото са емоционални и лесно създава приятелства с тях. Поднасяните рибни деликатеси са едни от най-предпочитаните, ето защо не е изненада, че дори през ноември в заведението на Агапиос няма свободни места.“Който разбира при Агапито се спира” гордо е написал Агапиос на една табелка. Този невероятен човек - майстор-готвач и собственик показва на зажаднелите за гостоприемство българи какво е да се почустваш специален. Личното му внимание и приемливите цени ги кара отново и отново да се връщат при него.
Белвю в Керамоти Апартаменти на първа линия в Керамоти Керамоти апартмънтс Вила „Екселсиор“ в Керамоти Villa Bellevue, Керамоти Еднофамилни къщи в Керамоти

www.keramoti-info.com © 2009-2010